Rengjøring av honningbehandlingsutstyr

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Det er liten sjanse for at bisykdommer spres via honningbehandlingsutstyret, men dersom det brukes av flere birøktere bør det rengjøres mellom hver bruker.


Slynger

Ta alltid ut strømkabelen før vask. Slynger vaskes for hånd med lunkent vann, ca 15 - 20 C. Spyling med hageslange eller høytrykksspyler bør ikke forekomme! Husk at her er det elektriske brytere/motorer som kan ta skade! Har man en stor beholder kan kurven i slyngen tas ut og settes i bløt til honningen er oppløst. Bruk gjerne litt sitronsyre i vannet til slutt. Selve beholderen vaskes for hånd, bruk en myk klut eller svamp. Zalo er fint, men annen såpe kan også brukes. Bruk vanntemperatur 15 – 20 C og gjerne litt sitronsyre i vannet til slutt. da vil det tynne vokssjiktet forsvinne, og stålglansen kommer fram.


Siler og silsystem

Siler og silsystem settes i vann eller gjennomspyles med lunkent vann til alt av voks og propolis er oppløst og fjernet. Skyll så og sett det til tørk før det settes bort for vinteren. Brukes det varmt vann vil voks og propolis smelte og kline/polere seg utover. Ligger vannet derimot på 15 - 20 C vil honningen smelte lett, og voks og propolis følger med i klumper uten å kline seg utover. I slynger og beholdere vil ofte en tynn voksfilm bli liggende igjen uansett. Denne fjernes lett ved å tørke over med en mild løsning av sitronsyre. Dette kjøpes på apoteket, og der får man også sikkert en oppskrift på løsningen. Honningcentralen selger også næringsmiddelgodkjent smørefett som kan brukes for eksempel til smørepunktene på Delta pumpen (ett 1/4 trykk på pumpen er nok), i rørføringene til sideplatene på Sjøli honningløsner, til føringene i styrekrysset under slyngekurvene i CMF og Graze slyngene, til kula under akslingen i små og store slynger og ellers hvor man måtte ønske å bruke litt smørefett som beskyttelse (man bør passe på at fettet ikke kommer i honningen, og derfor bør det ikke brukes i større mengder enn nødvendig).