Pollineringsbehov

Fra Wikibi
Revisjon per 25. jul. 2012 kl. 13:30 av Eli (diskusjon | bidrag) (Ny side: På grunn av at det er så mange bier i et bifolk (kube med bier), er det honningbiene som betyr mest i pollineringen av nyttevekster (og ville vekster i naturen) der de er tilstede. Er det...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

På grunn av at det er så mange bier i et bifolk (kube med bier), er det honningbiene som betyr mest i pollineringen av nyttevekster (og ville vekster i naturen) der de er tilstede. Er det bier nok i hagen, utfører de 75 % av pollineringen, mens humler og ville bier samlet utfører de resterende 25 %. I forbindelse med hver art/sort, har vi angitt hvor mange kuber som anbefales per 10 dekar. Likevel er det viktig å bruke skjønn når antallet skal fastsettes. For eksempel bør man øke antallet kuber: -Når antall blomster per dekar er svært stort (tett beplantning). -I områder og periodene hvor det antas at tidsrommet hvor biene kan komme seg ut og fly blir begrenset av f. eks. regn og vind. -Dersom man forventer spesielt kort blomstringstid på grunn av varmt vær. -Hvis kubene ikke kan fordeles utover i området (jo lengre biene må fly, jo flere kuber behøves). -Hvis det ikke er fullt av bier i kubene (liten bistyrke). -Der andre vekster konkurrerer med nytteplantene (for eksempel betydelige mengder løvetann, selje, villbringebær etc.). -Når kubene flyttes til stedet etter at blomstringen har begynt (biene trenger en dag med pent flyvær før de har orientert seg på stedet, pluss at mange arter pollineres best rett etter at de har sprunget ut).

Det er viktig med en god dialog mellom gårdbrukeren og birøkteren. Birøktere har oftest god kunnskap om hobbyen eller yrket sitt. Man kan også få nyttige tips ved å kontakte Norges Birøkterlags sekretariat.