Podehonning

Fra Wikibi
Revisjon per 20. jul. 2012 kl. 14:49 av Eli (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Når honning krystalliserer er det glukosen i honningen som danner krystallbindinger rundt kjerner. Disse kjernene kan være pollenkorn, luftbobler eller glukosekrystaller som allerede finnes i den flytende honningen. Hvis det er mange kjerner tilstede i honningen og disse er jevnt fordelt vil glukosen raskt trekkes mot kjernene slik at de kan danne krystallbindinger. Dermed går krystalliseringsprosessen raskt.

Hvis det derimot er få kjerner i honningen, vil glukosen få en lengre vei å reise før den treffer en kjerne den kan lage en krystallbinding med. Dette resulterer i at krystalliseringsprosessen går saktere og man får færre krystaller som blir større.

Kunnskapen om hvordan honning krystalliserer er noe man utnytter ved bruk av podehonning. Podehonning består av finkrystallinsk honning som man tilsetter den flytende, nyslyngede honningen. Den flytende honningen får dermed tilsatt mange flere kjerner som glukosen kan krystallisere rundt og dermed går krystalliseringsprosessen raskere. Når man tilsetter podehonningen rører man rundt for å finfordele krystallene i den flytende honningen. Deretter lar man honningen stå i noen dager, hvor man rører litt hver dag for å finfordele krystallene og bryte de største bindene før honningen er klar til tapping.

Som podehonning kan du bruke finkrystallisert honning fra i året før. Hvis du ikke har dette tilgjengelig kan du kjøpe et glass honning på butikken. Sommerhonning er best egnet som podehonning, pga at den gir et fint krystallnettverk med mange og små krystaller. Lynghonning er mindre egnet som podehonning.