Overflate

Fra Wikibi
Revisjon per 20. jul. 2012 kl. 13:45 av Eli (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Overflaten på honningen skal ideelt sett være uten luftbobler og partikler. Man unngår partikler gjennom god siling. Luftbobler kommer inn i honningen gjennom røring. Hold røreelementet på drillen nedenfor overflaten og kjør drillen slik at luft ikke dras inn i honningen.

Store mengder luftbobler kan legge seg som et skumlag øverst i glasset. Dette kalles rimfrost. Dette kan man forsøke å unngå ved å skumme av honningen i røretanken før man tapper opp slik at man unngår å få med skumlaget i glassene. Honningen kan bli marmorert hvis den er overrørt. Honningens overflate kan bli blank hvis den ikke krystalliserer under rett temperatur.

Ved lagring kan honningen endre seg slik at det oppstår forringelse på kvaliteten. Hvis honningen blir satt kaldt kan den krympe og lage en luftlomme mot glassveggen. Honningens overflate vil endre farge pga kontakt med luft. Brå temperatursvingninger bør unngås for at krymping ikke skal oppstå. Blir honningen stående lenge vil overflaten kunne endre farge og utseende pga kontakt med luft slik at den blir mindre delikat. Her spiller også temperaturen inn i hvor fort eller sakte dette vil skje. Hvis honningglass blir stående med lys mot den ene siden, men ikke mot resten av glasset vil også dette kunne påvirke honningens utseende.

Honning vil kunne skille seg i to lag, et fast lag nederst i glasset og et flytende på toppen. Det som skjer er at fruktosen lekker ut og legger seg som et flytende lag på toppen. Her er det ulike faktorer som spiller inn. Grovkrystallisert honning, høyt vanninnhold og høy temperatur øker risikoen for at lekkasje av fruktosen skal skje. For å unngå dette bør man sørge for rett vanninnhold, god poding og røring og oppbevaring på rett temperatur.