Ergonomi i slyngerommet

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Ergonomi i slyngerommet er viktig, spesielt for de med mange kasser å slynge. Man ønsker å spare kroppen for uønsket belastning. Dette bør man tenke på både før man innreder slyngerommet, og mens man jobber. Det kan være mye tungt arbeid med løft og bæring av tunge kasser. Det er hensiktsmessig å løfte og bære minst mulig i slyngerommet. Dette starter allerede når honningen skal inn i driftsbygningen. Å kjøre honningen helt inn i driftsbygningen er den beste løsningen. Nest best er å bruke et pallesystem slik at man kan kjøre honningen inn med tralle. Tyngst for kroppen er det om man må bære kassene inn i driftsbygningen. Hvis det siste alternativet er det eneste alternativet er det viktig å tenke på løfteteknikken.

Er utformingen på driftsbygningen/slyngerommet god slipper man unødige løft. Transport av honningkasser i driftsbygningen bør foregå med tralle. Slyngerommet bør utformes slik at man har kort vei mellom de ulike stasjonene.

Løft med beina, ikke med ryggen. Hold tyngdepunktet på kassa så nære kroppen som mulig ved å bære kassa på høykant med toppen mot magen og brystet. Det er en god ide å starte med lette løft slik at kroppen blir varmere før man tar de tyngre løftene. Arbeidsmiljøloven sier at man ikke bør løfte mer enn 25 kg eller lenger enn 20 meter på plant underlag uten hjelpemidler. Disse reglene gjelder formelt ikke for enkeltmannsforetak, men er allikevel gode retningslinjer å følge. Kroppen har godt av minipauser. Bruk et par minutter på å strekke armene i været, strekk rygg og kropp og ta noen skikkelige «magadrag».

Uttøying etter endt økt er godt for kroppen. Husk både armer, bein, rygg og nakke. Uttøyingen gjøres rolig og slik at du kjenner at musklene strekkes uten at det gjør vondt.

Gode sko er svært viktig når man går på et hardt gulv hele dagen. Invester gjerne litt ekstra for å få sko med god såle. Vær obs på slitasjeskader, og oppsøk lege dersom du har smerter som vedvarer.