Emballasje

Fra Wikibi
Revisjon per 25. jun. 2012 kl. 13:25 av Eli (diskusjon | bidrag) (Ny side: For emballering av råvare er næringsmiddelgodkjente plastbøtter mest vanlig i Norge. I tillegg brukes i noe grad næringsmiddelgodkjente tønner av metall. De to mest brukte emballasje...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

For emballering av råvare er næringsmiddelgodkjente plastbøtter mest vanlig i Norge. I tillegg brukes i noe grad næringsmiddelgodkjente tønner av metall.

De to mest brukte emballasjetypene for ferdigvare er glass og plast. Det finnes også andre emballasjetyper i bruk for ferdigvare slik som Honningcentralens metallboks i stål, trekrukker og keramikkrukker.

Det er opp til birøkteren selv å velge mellom plast- og glassemballasje til sin honning. Disse to har litt forskjellige egenskaper. Plast ”puster”, og honning oppbevart i plastemballasje vil bli utsatt for bittesmå mengder oksygen i kontaktflaten mot plastemballasjen. Dette gjør at honning som lagres over tid blir noe mørkere i plastemballasje enn om den står i glassemballasje. Til gjengjeld er plastemballasjen lettere i vekt og billigere.

Emballasje som er lystett vil ivareta honningens kvaliteter bedre enn transparent emballasje ettersom lys påvirker honningen. Bruker man transparent emballasje kan oppbevaring i et mørkt rom kompensere for dette.

Uavhengig av type emballasje man velger er det en del krav som stilles. Emballasjen man bruker til honning skal alltid være av et næringsmiddelgodkjent materiale som er egnet for honning. Emballasjen skal også være hel, ren og ny. Man kan velge å gjenbruke emballasje, da må man følge Mattilsynets krav om rengjøring. Dette inkluderer krav til vannkilde, temperatur under rengjøring og vaskemiddel.

Emballasjen skal alltid lagres tørt, og etterkontrolleres slik at den er ren og tørr før honningen tappes i.