Vandreteknikk

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Faren for koking må ikke undervurderes, derfor må vandringen foregå om natten når biene er i ro naturlig. Flyhull tettes raskt så ikke biene forstyrres unødig. Kubetakene fjernes som oftest, for å sikre best mulig gjennomlufting i bikuben. Kubetakene bør være lette og koniske, disse kan stables for seg. Kubene flyttes til transportmiddelet, om dette er kassebil, bilhenger eller lastebil er ikke viktig så lenge kuben får ro og luft nok. Med tanke på birøkterens helse bør bæring av bikuber unngås. Det finnes i handelen to typer bærebåre, en til å montere på hjul for trilling ut terreng, og en til bæring. Sistnevnte trengs det to personer for å håndtere. Ombygde traller kan også brukes der terrenget ikke er for ulendt. Noen velger å investere i kran på lastebil, og monterer bikubene fast på egne paller som så flyttes med kran på og av lasteplan. Kubene bør settes på bilen med rammene i kjøreretningen, og ikke på tvers av denne. Kjøringen foregår så om natten eller tidlig morgen med minst mulig stans.


Er det behov for lys under arbeidet kan det anbefales hodelykt med blått led-lys, dette forstyrrer ikke biene. Ved oppstilling på vandreplassen er det ikke nødvendig med fine krakker, bikubene kan stå på fjellgrunn eller på paller, raier eller plankebiter. Viktigst er det at birøkter kjenner plassen og har en plan på forhånd.

Bikubene åpnes straks alle er plassert ut på vandreplassen. Trengs det gjerde mot bjørn, eller husdyr, så settes dette opp nå. Før vi forlater vandreplassen sjekkes det at det er plassert skilt med navn og telefonnummer til birøkter på minst en bikube, at alle kuber er åpnet og har normal aktivitet ved flyhullet, at kubene står støtt i terreng, og at kubetak er sikret med stropp eller stein.