Endringer

Hopp til: navigasjon, søk

Pærebrann

47 byte lagt til, 6. nov. 2015 kl. 13:14
m
Pærebrann
[http://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/planteskadegjorere/bakterier_og_fytoplasma_i_planter/parebrann/fakta_om_paerebrann.381 Pærebrann], som er forårsaket av bakterien Erwinia amylovora, angriper pære- og epletrær og en rekke andre planter i rosefamilien. Karanteneskadegjøreren er påvist i flere verdensdeler. Den har vært kjent i USA i mer enn 200 år og kom til Europa for ca 50 år siden. I dag er den påvist i de fleste land i Europa. Norge har i mange år hatt strenge importbestemmelser for vertplanter av pærebrann.
[https://no.wikipedia.org/wiki/P%C3%A6rebrann Pærebrann (Erwinia amylowora]) kommer opprinnelig fra Nord Amerika. Den er spredd til store deler av verden, inkludert de fleste land i Europa. Finland og Island er de eneste landene i Europa uten funn. Sveits og Norge driver aktiv bekjempelse.
Pærebrann fører til rask visning av blomster og skudd, og er på verdensbasis den viktigste skadegjøreren i eple- og pæredyrkingen. For våre viktigste vertplanter, vil hele busken eller treet etter hvert visne ned og dø.

Navigasjonsmeny