Sikring av last

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Den farligste bevegelsen for lasten er forover, men lasten må sikres fra å forskyve seg i alle retninger. I en kassebil skal veggen mellom lasterom og førerhus være en godkjent skillevegg. I selve lasterommet bør lasten sikres slik at den ikke forskyver seg, samtidig som det sikres luftgjennomgang rundt kubene.

På en tilhenger må lasten sikres i alle retninger. Ofte er kanten foran på tilhenger lavere enn kubene, og utgjør derfor en fare for at bikuber kan tippe over forlemmen ved kraftig oppbremsing. Kubene må sikres med sterke jekkestropper av god kvalitet, både i lengderetning og sideveis. Godkjente jekkestropper skal ha en påskrift med hvilken vekt de er godkjent for. Alle kuberekkene må sikres. Tauverk er ikke nok, ristingen underveis i transporten vil kunne føre til slakking av tau og forskyving av last.

På et lasteplan er veggen foran godkjent som skillevegg/torpedovegg. Her må lasten sikres mot forskyvning, spesielt sideveis. Uansett kjøretøy er det sjåførens ansvar at kjøretøyet er i ”forskriftsmessig stand”. Spesielt tilhengere kan bli forsømt, men alle typer kjøretøy bør få ekstra tilsyn før vandringen starter. En driftstans underveis, uansett årsak, vil kunne være katastrofal for biene.

Enda verre vil det kunne gå om man blir innblandet i en ulykke. Det vil være nærmest umulig for redningspersonell eller forbipasserende å bistå i en ulykke der det svirrer tusenvis av forvirrede bier i lufta. Ha med et eller to ekstra sett med verneutstyr i bilen, og sørg for å ha eget verneutstyr tilgjengelig ved førerplassen. Dette kan redde liv hvis uhell skjer.