Renhold av personlig utstyr

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Når sesongen er over, bør man gå over alt av redskap og utstyr og gjøre det rent før det settes bort for vinteren. Noe bør bare vaskes, annet bør settes inn med fett, slik som hansker.


Hansker

Skinnhansker legges i sterkt, lunkent grønnsåpevann et kvarters tid før de vaskes for hånd i lunkent vann. Grønnsåpe anbefales, fordi det sies at denne bevarer fettet i skinnet. Deretter skylles de i et eller to lunkne vann, vris forsiktig og legges til tørk. Før de er helt tørre settes de på hånden og man masserer inn fett. Bruk gjerne syrefri vaselin, men diverse skinnfett (inpregneringsfett) kan også brukes. Så kan de legges bort for vinteren. Pass på at de ligger et sted der mus ikke kommer til.


Neopren/gummihansker

På neopren/gummihansker bør man ikke bruke såpe, da vil gummien bare tørke mer ut etterpå. Legg dem i lunkent vann en halv time til honningen er oppløst. Vask dem deretter i lunkent vann. Litt propolis blir igjen, men det kan gnis eller ”rulles” av med fingrene.


Annorakker og kjeledresser

Ta av hatt og slør (de skal vaskes for hånd) og legg alt til bløtlegging i lunkent, sterkt Biotex-vann et kvarter eller en halv time før de vaskes. Da vil honningen være oppløst og det meste av voks og propolis vil ha løsnet. Skyll og vask. Bruk 20–25 oC, da vil voks og propolis lettere løsne og følge med ut med skyllevannet. Brukes det for varmt vann vil voks og propolis ”kline” seg lengre inn i tøyet, og det blir ikke rent.


Hatt og slør

Hatt og slør legges i bløt som de andre klærne, deretter skylles de og tøydelene vaskes ved å gni dem mot hverandre for hånd. Nettene bør man ikke gni, bare skylle dem i lunkent vann.