Oppdeling og gjenforening

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en driftsform som praktiseres i kystområdene i Agderfylkene (og Rogaland?). Det er egentlig ikke vandrebirøkt, men tas med her da det er en driftsform som har lyngtrekk og lyngtrekkvandring som sitt eneste trekk.

De overvintrede samfunn deles tidlig på sommeren. Halvparten av bistyrken blir igjen i morkuben sammen med gamledronningen, den andre halvparten overføres til nytt materiell og tilføres en nyparet (eller uparet) dronning. Begge samfunn drivfores for å sikre god utvikling. Senere i sesongen, før lyngtrekket starter, gjenforenes disse samfunnene igjen. Da fjernes gamledronningen, ungdronningen overtar og bikuben fremstår ung og sterk, og klar for arbeid.

Hensikten med denne praksisen er dels å svermekontrollere bifolket i en ekspansiv, men trekkfri vår- og sommerperiode. I tillegg vil man oppnå alltid å ha unge dronninger i bikubene sine.


Lover og regler

Sykdommer hos bier kan spres med omsetning og flytting av bier. For å forebygge sykdomsspredning er det visse lover og bestemmelser birøkter må forholde se til.

• For å kunne fremby for salg, selge, leie ut, gi bort, låne bort, flytte til vandreplass, flytte til parestasjon eller flytte til annen bigård, må biene være sertifisert. Det vil si at biene helsesjekkes.

o For å kunne sertifisere egne bier må birøkter ha gjennomført Kompetansekurs om bier i regi av Norges Birøkterlag og bestått eksamen. Birøkteren melder ifra til Mattilsynet og sender ved kopi av eksamensbevis. Birøkteren dokumenterer selv at undersøkelsen er gjennomført.

o Birøkter som ikke har gjennomført sertifiseringskurs kan bestille sertifisering fra Mattilsynet.


• Birøkter skal melde fra til det lokale Mattilsyn om opprettelse og nedleggelse av stasjonære bigårdplasser. Før biene flyttes til vandreplass skal birøkter ha meldt fra til Mattilsynet i det distrikt vandreplassen ligger.

o Alle kubene skal merkes med et unikt identitetsnummer, og birøkteren selv dokumenterer hvilke kuber som står på hvilken bigårdsplass til enhver tid.


• Birøkter skal sørge for at stasjonær bigård og vandreplass er tydelig merket med birøkterens navn, adresse og telefonnummer.


• Birøkter plikter å holde seg oppdatert om hvilke bestemmelser som gjelder i de regioner og soner det planlegges å arbeide i.


• Birøkter skal hele tiden holde seg oppdatert om sykdomssituasjonen i sitt område, ved å følge med på Norges Birøkterlags hjemmeside, norbi.no, og Mattilsynets hjemmeside, mattilsynet.no, og være forberedt til å forholde seg til de bestemmelser og restriksjoner som blir satt av Mattilsynet.