Årsavslutning etter innvintring

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

ÅRSAVSLUTNING

Nå har de siste innvintret kubene sine, og har du ikke det, haster det svært med å komme i gang. Sjekk bunnbrettene dine, at flyhullspinner (gamle brett) er på plass og at flyåpningen ikke overskrider 8mm fo å hindre mus å komme inn.

Har du de store sorte fôrkarene på enda, er det to måter å ta de av på:

1. Vent til en varm dag da biene er ute og flyr, ta de av og bank biene ut av karene før du stabler de sammen og tar de (og bier) med deg hjem.

2. Ta av tak og isolasjon en kveld med ei kjølig natt i sikte og la kubene stå slik med karet åpent til neste dag. Blir det kjølig, trekker biene helt ut av karet og godt ned mellom tavlene og karet kan tas av uten at ei bie flyr opp.

Vi ser her biene har trukket godt ned i kuben og man kan enkelt fjerne villbygg uten å skade biene.

Velg selv hva du foretrekker. Det er heller ingen ting i veien for at karet kan stå på enda noen uker, men det er jo godt å kunne avslutte arbeidet før høstregn og vind tar over. Skrap av propolis og voksrester på dekkbrettet slik at når du legger det på, blir det rimelig tett rundt kantene. Legg på isolasjon, tak og en stein eller stropp det for å unngå at vinden blåser taket av.

Har bunnbrettet nok lufttilførsel til kuben? Les gjerne stykket i Birøkteren om åpent bunnbrett med fluenetting i hele brettets flate. Jeg kan underskrive på at vinteren som kubene sto med åpne bunnbrett var den tøffeste siden 1990 da Morten Bull kom til Østfold og fikk utskrift av alle registreringene fra Meteorologisk Institutt som viste temperaturene og været hele vinteren.. Har du erfaring med mugg på tavlene om våren, ei suppe av døde bier på bunnbrettet og masse døde bier ved utvintring, ja da har det vært for lite luftsirkulasjon i kuben. Kanskje skal du trekke innskuddsbrettet helt ut og heller legge ei papplate under bunnbrettet oppå kubekrakken, slik jeg praktiserer det? Mine kuber er knusktørre om våren, døde bier er frysetørket og det holder bare å dunke i nettingen, så er brettene frie for vokssmuler og døde bier. Vasking og flambering er fremmedord og forteller at det har vært for rått der inne om du trenger det.

I oktober er det faktisk ganske mye yngel i midten av yngelrommet. Dronninga startet egglegging når fôret ble hentet av ivrige bier. Slik er jo naturen, at når det høstes store overskudd og mye næring, da starter også formeringen. Det er derfor viktig å vente med oksalsyrebehandlingen til all yngel er krøpet og all midd er ute av cellene. Tidligst er det slik i første uka av novemver. Da har bifolket også trukket seg så kraftig sammen for å holde på varmen, at vi kan vurdere bistyrke og mengden oksalsyre som skal brukes. Fram til da er det viktig at kubene får stå i fred og ikke åpnes i utrengsmål. Biene er nå i vintermodus og greier ikke å lette fra bakken om de faller på utsiden av kuben. Kroppstemperaturen er for lav til det.

Kontroller at flyåpningene er musetette.

Musikuben.jpg

Det begynner å bli seint, og kanskje er det for flere av dere på høy tid å sjekke enda en gang at ikke flyåpningen på bunnbrettene er så stor at mus kommer inn. Er åpningen mer enn 8mm, kan musa presse seg inn. Mus lukter bier og bikuber, og oppsøker kubene både for mat og varme. Har du bunnbrett med løse flypinner, må disse kontrolleres at de står som de skal. Har du mistanke om mus i en kube, knekk den løs fra bunnbrettet og løft den over på et nytt bunnbrett. Er det da mus i kuben, springer de ut og vekk. Masse voksrester, bakkropper og ekskrementer ligger da igjen på bunnbrettet. Lukter, sprer skumle bakterier, ubehagelig og uhygienisk. Kuber med mus om vinteren er ofte årsak til at samfunnet svekkes eller dør og må bygges om.